2018. évi adócsomag – tele érdekességekkel a lakásbérlet terén

Amennyiben a Parlament megszavazza, a törvényjavaslat jelentős könnyítést hoz mind a hosszú, mind pedig a rövidtávú lakáskiadásban. A lakásingatlanukat bérbeadók jövőre az adminisztrációs teher rendkívüli mértékű csökkentésével, illetve jelentős pénzmegtakarítással is számolhatnak. A két intézkedés a megközelítőleg három milliárd forintot hagy a lakáskiadóknál.

A 2018- as évtől a jelenlegi egy ingatlan helyett – már akár három lakás/ üdülő ingatlan bérbeadása esetén is választható a nemcsak a legegyszerűbb, de a legnagyobb megtakarítást eredményező adózási mód, az ún. tételes átalányadó. A fizetendő adó így szobánként mindösszesen évi 38 400 forint lenne, amely esetben a bérbeadónak nem érné meg eltitkolni a szálláshely szolgáltatásból származó jövedelmét.

Nemcsak a szezonális/ rövidtávú, hanem a hosszú távú ingatlan bérbeadók is jobban járhatnak jövő évtől, ugyanis már senkinek nem kell a lakásingatlan bérbeadásból származó 1 millió forintot meghaladó jövedelme után 14%- os egészségügyi hozzájárulást fizetni. Így az ingatlan bérbeadásból származó jövedelem után mindösszesen 15%- os személyi jövedelemadót kell megfizetnie a bérbeadónak.

A jövő évi adócsomag tehát várhatóan átrajzolja majd a jelenlegi kb. 110-130 milliárd forintos albérletpiacot, azonban Budapesten várhatóan nem nőnek tovább a bérleti díjak. Szemben a vidéki városokkal, itt ugyanis még azonban lehet számítani a bérleti díjak élénkülésére, azonban jellemzően a keresleti oldalról, amely azonban nem feltétlenül jár majd drágulással, mivel a jövő évi adócsomag lényegében az eddigi kiadások felére csökkentené a lakásbérletből származó bevételek terheit.