2018. évi adócsomag – tele érdekességekkel a lakásbérlet terén

Jun 25, 2017

Amennyiben a Parlament megszavazza, a törvényjavaslat jelentős könnyítést hoz mind a hosszú, mind pedig a rövidtávú lakáskiadásban. A lakásingatlanukat bérbeadók jövőre az adminisztrációs teher rendkívüli mértékű csökkentésével, illetve jelentős pénzmegtakarítással is számolhatnak. A két intézkedés a megközelítőleg három milliárd forintot hagy a lakáskiadóknál.

2018. évi adócsomag – tele érdekességekkel a lakásbérlet terén
A 2018- as évtől a jelenlegi egy ingatlan helyett - már akár három lakás/ üdülő ingatlan bérbeadása esetén is választható a nemcsak a legegyszerűbb, de a legnagyobb megtakarítást eredményező adózási mód, az ún. tételes átalányadó. A fizetendő adó így szobánként mindösszesen évi 38 400 forint lenne, amely esetben a bérbeadónak nem érné meg eltitkolni a szálláshely szolgáltatásból származó jövedelmét. Nemcsak a szezonális/ rövidtávú, hanem a hosszú távú ingatlan bérbeadók is jobban járhatnak jövő évtől, ugyanis már senkinek nem kell a lakásingatlan bérbeadásból származó 1 millió forintot meghaladó jövedelme után 14%- os egészségügyi hozzájárulást fizetni. Így az ingatlan bérbeadásból származó jövedelem után mindösszesen 15%- os személyi jövedelemadót kell megfizetnie a bérbeadónak. A jövő évi adócsomag tehát várhatóan átrajzolja majd a jelenlegi kb. 110-130 milliárd forintos albérletpiacot, azonban Budapesten várhatóan nem nőnek tovább a bérleti díjak. Szemben a vidéki városokkal, itt ugyanis még azonban lehet számítani a bérleti díjak élénkülésére, azonban jellemzően a keresleti oldalról, amely azonban nem feltétlenül jár majd drágulással, mivel a jövő évi adócsomag lényegében az eddigi kiadások felére csökkentené a lakásbérletből származó bevételek terheit.

Legújabb cikkek

A büntetés kiszabásának elvei – enyhítő és súlyosító körülmények a büntetés kiszabása során

A büntetőeljárás során a bíróságnak először abban a kérdésben kell állást foglalnia, hogy a vád tárgyát képző cselekmény bűncselekménynek minősül-e, a bűncselekményt a vádlott követte-e el, és amennyiben igen akkor el kell döntenie, hogy az elkövetővel szemben milyen jogkövetkezményeket kíván alkalmazni.

Az alapítványokra vonatkozó illetékszabályok változása – fontos határidő közeleg

Manapság az egyesület mellett az alapítvány az egyik leggyakrabban választott nonprofit civil szervezeti formáció, amellyel valamilyen tartós célt lehet megvalósítani. Tekintettel arra, hogy egyre több alapítvány jön létre, de sokan még mindig nincsenek tisztában azzal, hogy erre a jogi személyre milyen szabályok vonatkoznak, így ebben a cikkben az alapítványok vonatkozásában egy általános tájékoztatást kívánunk adni, továbbá az elmúlt években megvalósult jogszabályi változásokra kívánjuk felhívni a figyelmet.

A tulajdoni lap rejtelmei – avagy útmutatás ahhoz, hogy mit érdemes figyelni a tulajdoni lapon

A tulajdoni lap egy olyan okirat, amelyen megtalálható az összes fontos információ egy adott ingatlanról az ingatlan-nyilvántartás adatai alapján. Magyarországon minden ingatlan szerepel a Földhivatalnak az ingatlan-nyilvántartásában, így tehát minden ingatlannak van tulajdoni lapja. Kérdés azonban, hogy mit is árul el egy tulajdoni lap, milyen adatokhoz juthatunk általa. Ebben a cikkben a tulajdoni lapon szereplő információkkal kapcsolatban szeretnénk hasznos tanácsokat megosztani.