Sikkasztás

372. § (1) Aki a rábízott idegen dolgot jogtalanul eltulajdonítja, vagy azzal sajátjaként rendelkezik, sikkasztást követ el.

A sikkasztás a tulajdoni viszonyokat sértő bűncselekmény. Sikkasztást elkövetőként csak az a személy követheti el, akire az eltulajdonított ingó dolgot rábízták. Tárgya tipikusan pénz, kivéve, hogyha adott, személynek, akire a pénz vagy más helyettesíthető dolog sajátja közé keverve bár, de rendelkezésre áll, illetve lehet más ingóság is, például gépjármű vagy egyéb használati cikk.

Sikkasztás esetében az elkövetőnek valamilyen jogviszony alapján – munkaviszony, megbízási jogviszony – van egy dolog birtokában, használatában, kezelésében például használja a cég tulajdonát képező eszközöket, azonban azokkal sajátjaként rendelkezik, azokat úgy terheli meg vagy akár értékesíti, mintha azok saját tulajdonai lennének. Az ún. zártöréses sikkasztás a lefoglalt dolognak a végrehajtás alóli elvonása is. Ennek kapcsán különös jelentősége van az értékhatároknak, azonban a bűncselekmény már szabálysértési – 500.000,- Ft alatti – értékre is elkövethető, így ekörben az elkövető nem mentesülhet a büntetőjogi következmények alól.

Kapcsolatfelvétel

Amennyiben jogi tanácsadásra, vagy képviseletre van szüksége, keresse budapesti ügyvédi irodánkat elérhetőségeinken.